Vitrektomi ameliyatı sonrası görmenin düzelme süresini etkileyen birçok faktör vardır. Genelde görme düzelmesi 2 ila 6 haftalık süreç içerisinde kısıtlı olabilir ve bu süre sonrasında düzelmesi beklenir. Sonraki süreçte de birinci yıl sonuna kadar görme artışı beklenebilir. Ameliyatın kişiden kişiye değişen iyileşme sürelerinden bahsediyor olsak da 6 hafta içerisinde görmenin daha iyi bir düzeyde olması beklenir. En hızlı iyileşme için, hastanın doktor tavsiyelerine harfiyen uyulması son derece önemlidir. Her şeye rağmen hasta, 6 haftayı geçmesine rağmen ameliyat öncesi görmeden daha kötü görmeye sahip ise hekime başvurulması gerekir.
Epiretinal membran ameliyatı öncesi yapılması gerekenler?
Epiretinal membran ameliyat öncesi hastanın detaylı tetkikleri yapılarak, operasyon için uygun olduğunun değerlendirilmesi gerekir. Hastanın bu süreçte hekimin belirttiği hususlara uymak dışında yapabileceği çok fazla özel işlem bulunmaz. Cerrahi uygulamaların gerçekleştirilebilmesi için belli koşulların sağlanması gerektiğinden, hastanın bu koşullar dahilinde olmasını sağlamak üzere ek uygulamalar yapılabilir. Özellikle hastanın diyabet ve tansiyon regülasyonunun sağlanmış olması gerekir. Ayrıca, eğer hasta kullanıyorsa, kan sulandırıcıların doktorun tavsiye edeceği gün kadar kesilmesi gerekebilir.
Epiretinal membran ameliyat öncesi, hasta göz hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilir. Hemen her cerrahi operasyonda gerekli olan tahlillerin yapılmasının ardından, operasyonun risk faktörü sağlık protokollerine uygun seviyeye getirilir ve uygulamaya geçilir. Hastanın operasyon öncesinde, hekimin belirteceği hazırlık sürecini eksiksiz sağlaması ve operasyon gününde sağlık kuruluşunda hazır bulunması gerekir. Uygulama, koşulların sağlanmasının ardından gerçekleştirilecektir.
Epiretinal membran cerrahisini hangi doktor yapar?
Epiretinal membran ameliyatını, göz hastalıkları uzmanı tıp doktorları yapar. Tıp fakültesini bitirdikten sonra, tıp uzmanlığını göz hastalıkları üzerine yapan hekimler, ayrıca vitreoretinal cerrahi (vitrektomi ameliyatı) alanında uygun eğitimi alır. Epiretinal membran cerrahisi, vitreoretinal cerrahi kapsamında uygulanan birçok ameliyattan biridir. Ameliyathane ortamında gerçekleşen bu işlemlerin, bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi olan göz doktorları dışında herhangi bir uzmanlık durumu söz konusu değildir.
Vitrektomi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Vitrektomi ameliyatı sonrası aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
- Özellikle ilk günler (doktorunuz size kaç gün olduğunu belirtecektir) enfeksiyon riskine karşı ameliyatlı göz kapalı tutulmalıdır. Gözlere ortalama bir hafta boyunca ellenmemeli, doktorunuz tarafından önerilen damlalar anlatıldığı şekilde kullanılmalı, göz ve göz çevresi kesinlikle kimyasallarla temas ettirilmemeli ve temizliğinden şüphe edilen mendil gibi ürünler kullanılmamalı, kullan-at şeklindeki steril mendiller ya da temiz pamuk ile silinmelidir.
- Hekim tarafından belirtilen süre (genellikle ilk birkaç gün) boyunca göz ve çevresinde ağrı normal sayılmakla birlikte, bu süreden uzun ağrı durumunda hekime danışmak gereklidir.
- İlk gün göze hiçbir şekilde bası uygulanmamalı, travmatik durumlardan kaçınılmalıdır.
- Yatış pozisyonu, hekim tarafından önerilen şekilde olmalıdır. Bu konuda hekimden bilgi almakta fayda vardır.
- Operasyon sonrasında, hekim tarafından verilen diğer talimatlara harfiyen uymak gerekir. Özellikle sadece Vitrektomi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken husus olması bir yana tüm operasyonlar için önemli bir risk olan enfeksiyondan kaçınmak son derece önemlidir. Bunun için günlük rutin içerisinde gözlere zarar verebilecek etkileri barındıran ortamlardan kaçınmak ve/veya koruyucu tedbirler almak gereklidir.
Epiretinal membran cerrahisi ortalama fiyatları nedir?
Epiretinal membran cerrahisi ortalama fiyatları, uygulamayı gerçekleştiren sağlık kuruluşuna, hekim ve sağlık personelinin kimler olduğuna bağlı olarak değişebilir. Kullanılan donanım ve hekimin deneyim seviyesi tüm sağlık hizmetlerinden en düşük ve en yüksek fiyatları belirleyen temel faktörlerdir. Sağlık hizmetlerinin fiyatlarının tamamında olduğu gibi, Epiretinal membran cerrahisi fiyatları noktasında da elbette bir sektör ortalaması söz konusudur. Ancak tedavinin kişiden kişiye değişmesi ve meslek kanununda fiyatların açık kaynaklarda zikretmenin yasal olmaması nedeniyle, fiyat bilgisini sağlık kuruluşundan öğrenmeniz gerekmektedir.
Kaynakça: Burton, T. C. (1982). Recovery of visual acuity after retinal detachment involving the macula. Transactions of the American Ophthalmological Society, 80, 475.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda asistanlık eğitimine başladı. 1997 yılında uzman olduktan sonra aynı yıl uzman doktor olarak aynı klinikte Retina Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi alanında uzmanlaşmak üzere görevine devam etti. Bu konudaki eğitimini, çeşitli dönemlerde Antwerp-Belçika (Dr.Zivanovic Kliniği), Frankfurt-Almanya (Dr.Eckardt Kliniği), Duisburg-Almanya’da gerçekleştirdi. 2004 yılında doçentlik, 2010 yılında profesörlük ünvanını alan Dr.Erakgün, 2013 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndaki görevinden ayrılmıştır. Şu anda Kaşkaloğlu göz hastanesinde çalışmalarına devam etmektedir.